Інформація по шахтним пусковим установкам в с. В. Дивлин Лугинського району

Стан колишніх об’єктів військового призначення, які після розпаду радянського союзу залишились безгосподарськими на території Житомирської області викликає справедливе занепокоєння населення в місцях їх розташування, адже вони в тій чи іншій мірі чинять негативний вплив на природу та становлять небезпеку життю та здоров’ю людей.   

Зокрема, останнім часом набула суспільного розголосу ситуація, яка склалась навколо комплексу бетонних споруд військового призначення - шахтних пускових установок, що знаходяться на території Великодивлинської сільської ради Лугинського району в лісовому масиві - кварталі 14 Великодивлинського лісництва ДП «Лугинське ЛГ».  Основна частина зазначеного комплексу розміщена під землею, а ззовні вкрита лісовими насадженнями. Крім того, значна частина виступаючих наземних конструкцій пошкоджена, уламки розкидані по прилеглій території. Водночас, на вказаній території наявні сліди земляних робіт, що призвело до пошкодження ґрунтового покриву та лісових насаджень.
 Органами державної влади та місцевого самоврядування здійснюються відповідні заходи щодо дослідження цього питання, припинення негативного впливу зазначених об’єктів та ліквідації наслідків.
 Зокрема, Державною екологічною інспекцією у Житомирській області в межах повноважень спільно з іншими компетентними органами розглядався стан вищезазначених шахт та їх вплив на навколишнє природне середовище.    
Наявність таких закинутих військових об’єктів становить потенційну небезпеку для життя та здоров’я місцевих мешканців та може мати негативний вплив на навколишнє природне середовище (засмічення та забруднення земельних ресурсів, пошкодження лісових насаджень, забруднення підземних вод).
Законом України «Про загальнодержавну цільову програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013 – 2017 роки» передбачалося виділення у 2014 році бюджетних коштів на ліквідацію шахтних пускових ракетних установок на об’єкті № 601 поблизу с. Великий Дивлин Лугинського району, але в подальшому такі кошти не виділялись.
В частині проведених досліджень, Держекоінспекція інформує, що в жовтні 2000 року спеціалістами Державного управління екології та природних ресурсів в Житомирській області на звернення Великодивлинської сільської ради Лугинського району було проведено відбір проб води, в тому числі і зі станції нейтралізації шахтних пускових установок. За результатами аналізів встановлені наступні показники вмісту хімічних речовин у відібраних зразках води із шахтних установок: фосфати – 28,16 мг/л., сульфати – 1920,0 мг/л., хлориди – 121,0 мг/л., залізо – 10,8 мг/л., нітрати – 5640,0мг/л., нітрити – 587,2 мг/л., аміак – 20,40 мг/л., БСК -233,0 мг/л., що свідчило про  наявність у воді хімічного забруднення.   
Відділом інструментально – лабораторного контролю інспекції 19.07.2013 року проведено відбір проб води із шахтних установок та проб грунтів з прилеглих до них земельних ділянок. За результатами аналізів, у відібраних пробах грунту в невеликій кількості виявлено перевищення гранично – допустимої концентрації кадмію в порівнянні з фоновими показниками. Зазначене свідчить про забруднення прилеглої земельної ділянки при експлуатації та ліквідації балістичних ракет військовими і послідуючого демонтажу обладнання військового призначення. За результатами аналізів встановлені наступні показники вмісту хімічних речовин у відібраних зразках: фосфати – 0,47мг/л., сульфати – 159,7мг/л., хлориди – 19,9 мг/л., залізо – 0,79 мг/л.,  нітрати – 3,3 мг/л., нітрити – 0,64 мг/л., аміак – 0,3 мг/л., БСК – 2,8 мг/л., цинк – 0,004 мг/л.
Крім того, за інформацією Інспекції, аналіз проб води із шахтних ракетних пускових установок проводився також і ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» 10.03.2015 року. За результатами вищевказаних аналізів встановлено, що ряд хімічних речовин у відібраних пробах води по концентраціях в кількісних показниках відповідають концентраціям хімічних речовин у вищезазначених результатах інструментально – лабораторного контролю, проведених інспекцією в 2013 році.  
На виконання окремого доручення Голови облдержадміністрації Машковського С.О., в складі комісії проведено додаткове дослідження впливу зазначеного військового об’єкту на навколишнє природне середовище, а саме – відібрано проби грунтів навколо пускових установок та проби води із затоплених ракетних шахт та води зі станції нейтралізації. За результатами аналізів встановлені наступні показники вмісту хімічних речовин у відібраних зразках : фосфати – 0,47 – 0,5 мг/л., сульфати – 151,7 – 167,7 мг/л., хлориди – 20,4 – 19,4 мг/л., залізо – 0,78 – 0,8 мг/л., нітрати – 3,3 – 3,5 мг/л.,  нітрити – 0,34 – 0,4 мг/л., аміак – 0,7 – 1 мг/л., цинк – 0,005 – 0,006 мг/л.
Порівняльний аналіз результатів лабораторних досліджень свідчить про поступове природне очищення та сталість водного середовища в затоплених шахтних установках протягом останніх років.
 
Враховуючи вищезазначене, на часі є необхідним здійснення відповідних заходів з демонтажу демілітаризованого об’єкта та проведення рекультивації порушених земель.

Місія та функції ДЕІ у Житомирській області:

Державна екологічна інспекція у Житомирській області входить до системи органів виконавчої влади для забезпечення реалізації державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

© 2011-2013 Всі права захишені!

Державна екологічна інспекція у Житомирській областіДЕІ у Житомирській області, Державна екологічна інспекція у Житомирській області, Екологічна Інспекція Житомира. При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на http://dei.zt.ua/ обов’язкове. Створення сайту за підтимки Веб студіі Маг-портал!