Екологи дослідили стан р. Случ

Враховуючи чисельні звернення громадян щодо незадовільного стану
р. Случ та  несприятливі погодні умови (тривала спека, яка чергується з різким похолоданням та опадами), наявність суб’єктів господарювання, які здійснюють скид стічних вод у поверхневі води, керівництвом інспекції було прийнято рішення щодо проведення комплексного обстеження р. Случ та її притоки р.Хомора

Працівниками Державної екологічної інспекції у Житомирській області 13.07.2016 року було обстежено р. Случ та її притоку р. Хомора, а саме:

-                      р. Хомора від межі Житомирської та Хмельницької областей до місця впадіння у р.Случ - с.Глибочок Баранівського району;  

-                      р.Случ від смт.Миропіль Романівського району до м. Новоград – Волинський, який здійснює питне водопостачання з р. Случ.

Обстеження проводилось  з  метою  встановлення  якості  води  у  річках та

виявлення ймовірних забруднювачів водних об’єктів. Лабораторією Державної екологічної інспекції у Житомирській області під час обстеження було відібрано 13 проб поверхневих вод.

         З яких, 3 проби води було відібрано з річки Хомора від межі Житомирської та Хмельницької областей до місця впадіння в р.Случ. Лабораторними дослідженнями засвідчено, що якість води в річці покращилась по всіх показниках у порівнянні з пробами, які були відібрані та досліджені в березні-квітні 2016 року. Так вміст азоту амонійного зменшився в 5 раз, ХСК, БСК5 – в 10 раз, вміст розчиненого кисню в воді досягнув норми – від 2,3 до 7,4 мг/дм3 (при нормі не менше 6,0 мг/дм3).

         По річці Случ було відібрано 10 проб. З них, від смт. Миропіль Романівського району до м. Баранівка  відібрано 6 проб води. У порівнянні з пробами відібраними в березні-квітні 2016 року, видно що вода стала чистішою по всіх показниках: вміст азоту амонійного зменшився в 10 раз, ХСК, БСК5 – в 6 раз, вміст розчиненого кисню в воді досягнув норми – від 2,4 до 7,9 мг/дм3 (при нормі не менше 6,0 мг/дм3).

         Далі від м. Баранівка до м. Новоград-Волинський відібрано 4 проби води з річки Случ, де видно що якість води залишається незмінною майже по всіх показниках, крім незначне погіршення спостерігається по  хлоридам, ХСК, сухому залишку та завислим речовинам в 1,2-1,4 рази, вміст розчиненого кисню коливається в межах від 10,9 до 7,5  по всій протяжності річки.

Така сама ситуація з якістю води в річці Случ спостерігалась у червні минулого року.  

Таким чином, є достатньо підстав щоб засвідчити, що вода в річці Случ перебуває в нормальному стані і її можна використовувати для загального та спеціального водокористування, а саме напувати худобу, купатися, рибалити, поливати присадибні ділянки тощо. 

 

Біологічне споживання кисню ( скорочено - БСК5) визначає кількість кисню, використане за певний проміжок часу на біохімічне  розчеплення органічних речовин, які наявні в досліджуваній воді.

Хімічне споживання ( скорочено - ХСК)  – це кількість еквіваленту кисню , яке необхідне для хімічного окислення органічних та неорганічних речовин що містяться у воді.

Сухий залишок – це сольовий склад води.

Високий вміст ХСК та БСК5 характеризує хімічне та біологічне забруднення води.

Місія та функції ДЕІ у Житомирській області:

Державна екологічна інспекція у Житомирській області входить до системи органів виконавчої влади для забезпечення реалізації державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

© 2011-2013 Всі права захишені!

Державна екологічна інспекція у Житомирській областіДЕІ у Житомирській області, Державна екологічна інспекція у Житомирській області, Екологічна Інспекція Житомира. При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на http://dei.zt.ua/ обов’язкове. Створення сайту за підтимки Веб студіі Маг-портал!