Екологи нагадують про відповідальність за порушення правил пожежної безпеки

В зв’язку з спекотною погодою на території Житомирської області почастішали випадки пожеж, які призводять до погіршення екологічної ситуації в регіоні.

Висока температура повітря, рвучкий вітер, а також відсутність дощів сприяють загоранню лісових масивів. 

Державною екологічною інспекцією у Житомирській області організовано рейдові групи, які проводять роз’яснювальні роботи серед населення в пожежонебезпечний період та можуть у будь який час виїхати по всій території області.

Державна екологічна інспекція у Житомирській області щороку в пожежонебезпечний період закликає громадян бути свідомими під час відвідування лісів, та нагадує про відповідальність передбачену за порушення вимог пожежної безпеки в лісах.

Статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А також варто нагадати, що згідно ст. 77-1, за самовільне випалювання рослинності або її залишків – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, при притягненні винних осіб до відповідальності, враховуються всі обставини правопорушення, тяжкість їх наслідків, оскільки статтею 245 Кримінального кодексу України, передбачено кримінальну відповідальність за даний вид правопорушення, а саме за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинність або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом, винні особи караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Інспекція, вже вкотре закликає жителів Житомирщини не палити суху рослинність, гілля, стерню -  не робіть шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу.

Місія та функції ДЕІ у Житомирській області:

Державна екологічна інспекція у Житомирській області входить до системи органів виконавчої влади для забезпечення реалізації державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

© 2011-2013 Всі права захишені!

Державна екологічна інспекція у Житомирській областіДЕІ у Житомирській області, Державна екологічна інспекція у Житомирській області, Екологічна Інспекція Житомира. При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на http://dei.zt.ua/ обов’язкове. Створення сайту за підтимки Веб студіі Маг-портал!