Річка Путятинка навесні очима небайдужих

Державна екологічна інспекція у Житомирській області розпочала щорічні заходи з обстеження річок та їх берегів у межах міста Житомира.

Держінспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області 02.03.2017 року спільно із представниками ГО «Національний корпус» та телеканалом СК1 розпочали роботу щодо виявлення фактів порушення вимог природоохоронного законодавства з малої річки Путятинка, а саме від її витоку на території Ботанічного саду Житомирського національного агроекологічного університету, що є природоохоронною територією загальнодержавного значення (площа 35,4 гектарів). Слід зазначити, що ботанічний сад є чи не єдиним місцем, де можна побачити річку Путятинку на поверхні, в інших місцях вона замурована в залізобетонні труби колекторів.
Вже на початку обстеження прибережної захисної смуги р. Путятинка, на відстані приблизно 200-250 метрів від центрального входу ботанічного саду по вулиці Корольова у м. Житомирі було виявлено виток з оглядового колектору стічних побутово-господарських вод та два несанкціоновані скиди нечистот і фекалій з поблизу розташованих будинків приватного сектору безпосередньо у річку.
Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції у Житомирській області відібрано проби поверхневої води та скидів стічних вод для проведення лабораторних вимірювань.
Окрім того, в ході візуального обстеження на території ботанічного саду по берегу річки Путятинка виявлено побутові відходи (пластикові пляшки, пакети та інше), які потрапляють безпосередньо у воду, що може негативно вплинути на якість води у р. Путятинка, яка впадає у р. Тетерів. Також по берегу річки зустрічається багато залишків порізки деревини та будівельного сміття.
При цьому, адміністрація ботанічного саду та мешканці по провулку Цегляний нарікають на постійний фекальний запах та наявність на поверхні води річки маслянистих плям, піни.
Державною екологічною інспекцією у Житомирській області відповідно до матеріалів проведеного обстеження та результатів інструментально-лабораторних досліджень відібраних проб, з метою подальшого запобігання забруднення водного об’єкту будуть здійснені заходи впливу до причетних осіб.
           Держекоінспекція у Житомирській області запрошує громадськість приєднуватися для проведення спільних заходів із обстеження річок та їх берегів міста. Нагадуємо, що заходи будуть тривати до 30 квітня поточного року, із пропозиціями просимо звертатися на телефон «гарячої лінії» (0412) 46-49-54 та (0412) 42-24-38.

Місія та функції ДЕІ у Житомирській області:

Державна екологічна інспекція у Житомирській області входить до системи органів виконавчої влади для забезпечення реалізації державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

© 2011-2013 Всі права захишені!

Державна екологічна інспекція у Житомирській областіДЕІ у Житомирській області, Державна екологічна інспекція у Житомирській області, Екологічна Інспекція Житомира. При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на http://dei.zt.ua/ обов’язкове. Створення сайту за підтимки Веб студіі Маг-портал!