Не нехтуйте своїм здоров’ям – не спалюйте сміття та суху рослинність!

Нещодавно Державною екологічною інспекцією у Житомирській області було доведено  до відома громадян про адміністративну відповідальність за спалення сухої рослинності та сміття. Але, незважаючи на це, протягом вихідних днів державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області  було зафіксовано чисельні факти спалювання рослинності та побутових відходів.
Не буде зайвим нагадати, що при підпалі трави гине корисна мікрофлора грунту, в тому числі й та, що допомагає протистояти хворобам. На відновлення потрібен час, якраз найцінніший весняний час, коли рослини набирають силу. У вогні можуть загинути і постраждати тварини, що плазують, земноводні, особливо новонароджені зайчата, їжаки.  По весняному випалюванні можуть ушкодитись дерева, особливо їх коренева шийка – дуже вразвиле місце прямо над землею, не говорячи вже про те, що від пожеж обгорають бруньки, що набрякають весною.   

 
Спалюючи траву в місті, ви спалюєте, й ті солі важких металів, що осіли на листі, траві – такий дим просто отруйний. Трав’яні пожежі є одним з найважливіших джерел викидів в атмосферу вуглекислого газу, пов’язаних з господарською діяльністю людини. Грунт упродовж тисячоліть продовжує накопичувати органічну речовину, виключаючи її з атмосферного кругообігу (рідкісні трав’яні пожежі, що трапляються в природі і без втручання людини, докорінно цей процес не порушують). Якщо ж пожежі стають надто часто, то в атмосферу виділяється вуглекислий газ – не лише за рахунок згорання свіжої сухої трави, але й за рахунок часткового вигорання історично накопиченої в грунті мертвої органічної речовини. Як результат – посилюється так званий «парниковий ефект» що призводить до несприятливих змін і більш різких коливань клімату нашої планети. На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється і зовсім.
Шановні жителі Житомирщини,  в разі виявлення випадків спалювання сухої рослинності та відходів просимо повідомляти на телефон «Гарячої лінії» за номером (0412) 46-49-54.        

Місія та функції ДЕІ у Житомирській області:

Державна екологічна інспекція у Житомирській області входить до системи органів виконавчої влади для забезпечення реалізації державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

© 2011-2013 Всі права захишені!

Державна екологічна інспекція у Житомирській областіДЕІ у Житомирській області, Державна екологічна інспекція у Житомирській області, Екологічна Інспекція Житомира. При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на http://dei.zt.ua/ обов’язкове. Створення сайту за підтимки Веб студіі Маг-портал!