Не буде чистою води – за таким ставленням Житомирян до річок.

З метою посилення державного нагляду (контролю) за станом використання і охорони земель водного фонду та поверхневих вод в межах м. Житомира інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області починаючи з березня місяця поточного року проведено обстеження по малих річках та р. Тетерів в межах міста Житомира, а також в межах прибережно-захисних смуг малих річок Крошенки, Лісної, Путятинки, Руденки, Кам’янки.

В результаті рейдових заходів виявлено наступне.
Під час обстеження р. Крошенка було виявлено два несанкціонованих скиди неочищених стічних вод в річку: вул. Парникова, 16-б та вул. Крошенська Набережна, 23.
Результатами лабораторних досліджень проб води з несанкціонованих скидів засвідчено наявність характерного фекального запаху та високої концентрації забруднюючих речовин, які є притаманні неочищеним господарсько-побутовим стокам.
Результатами лабораторних досліджень води з річки засвідчено, що якість річкової води майже по всій протяжності річки знаходиться в межах допустимих концентрацій.
Винятком є якість води в р. Крошенка нижче несанкціонованих скидів. Там показники значно погіршуються в порівнянні з показниками в створі вище скидів.
Обстеженням прибережно-захисної смуги р. Крошенка було виявлено три несанкціоновані сміттєзвалища.

Результатами лабораторних досліджень води з річки Лісної засвідчено, що якість річкової води по всій протяжності річки знаходиться в межах допустимих концентрацій.
Обстеженням прибережно-захисної смуги р. Лісна було виявлено розміщення 3-ох несанкціонованих сміттєзвалищ.

В ході проведення рейдового обстеження р. Путятинка виявлено, що в місцях примикання житлового приватного сектору, майже навпроти кожного будинку самовільно змонтовані трубопровідні мережі, з метою скиду каналізаційних господарсько-побутових або інших стоків, які можуть потрапляти в р. Руденка.   На момент обстеження було зафіксовано два скиди із змонтованих трубопровідних мереж, а саме:
- пров. 7-й Транзитний, 7 виявлено відвід трубопроводу до водного об’єкту (на час обстеження спостерігався періодичний скид каналізаційних господарсько-побутових стоків).
- пров. 7-й Транзитний, 11 виявлено відвід трубопроводу до водного об’єкту (на час обстеження скид каналізаційних господарсько-побутових стоків не спостерігався, мають місце візуальні ознаки періодичних скидів, присутній характерний неприємний запах каналізаційних стоків).
При обстеженні русла річки в межах прибережної захисної смуги  встановлені факти влаштування несанкціонованих звалищ твердих побутових відходів, а саме:
    В ході проведення рейдового заходу на р. Кам’янці, було виявлено                       13 фактів порушення Водного та Земельного законодавства України, а саме:
- по вул. Радищева від приватного житлового будинку № 22 зафіксовано відвід 2-х труб. На момент обстеження скид стічних вод не здійснювався.
- відібрано проби води із струмка б/н, що протікає через територію КНС «Богунія» КП «Житомирводоканал».
- скид з випуску очисних споруд зливової каналізації північно-західного мікрорайону м. Житомира.
- вул. Барашівська, 76 - з приватного житлового будинку відбувається скид господарсько-побутових стічних вод у рівчак з послідуючим потраплянням в річку (забій худоби).
- провул. Артільний (навпроти житлового будинку № 9) скид із колектору діаметром 30 - 40 см відбувається скид неочищених господарсько-побутових стічних вод від діяльності по забою худоби.
- вул. Барашівська, 37 - зафіксовано скид господарсько-побутових стічних вод з приватного житлового будинку по рівчаку з послідуючим потраплянням в річку.
- вул. Устима Кармелюка, 18-а - зафіксовано скид господарсько-побутових стічних вод з приватного житлового будинку по рівчаку з послідуючим потраплянням в річку.
- скид води із мережі зливової каналізації (в районі вул. Подільської, 31).
- вул. Стримкий спуск, 9 (навпроти ВАТ «Житомирпиво») - зафіксовано скид господарсько-побутових стічних вод з приватного житлового будинку в річку.
- вул. Мальованська Набережна, 50 - зафіксовано скид господарсько-побутових стічних вод з приватного житлового будинку по самовільно влаштованому колектору в річку (скид не відбирався у зв’язку з тим, що випуск знаходиться під водою.
- зафіксовано аварійний скид господарсько-побутових стічних вод у                     р. Кам’янку з випуску каналізаційно-насосної станції «Чуднівська 3-А»                          КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради. За вказане порушення до адміністративної відповідальності притягнуто посадову особу.
- відібрано пробу води із мережі зливової каналізації (поряд з аварійним випуском КНС «Чуднівська 3-А»).
- відібрано пробу води із мережі зливової каналізації в районі   провул. 3-му Чуднівського, 3.
Обстеження р. Тетерів було розпочато від санаторію «Лісовий берег». На території Гідропарку, поблизу човної станції, за кафе «Фавор» було виявлено вивід двох труб до річки. Одна пластикова, яка проходить над землею, а інша під землею. На час обстеження скиди не здійснювалися. Разом з тим, було встановлено факт самовільного забору води з р. Тетерів вищезгаданим кафе за допомогою насосного обладнання. Неподалік від кафе «Фавор», орієнтовно на відстані двох метрів, було виявлено пластикову трубу для скиду зливових вод з проїжджої частини. Скид від зазначеної труби не здійснювався.
За гідропарком (кінцева зупинка тролейбусів) виявлено дві залізобетонні труби, з яких води природного струмка, дренажні та зливові по рельєфу місцевості впадають в р. Тетерів.
За результатами рейдових заходів до Житомирської міського ради було направлено вимогу про розроблення плану міроприємств щодо ліквідації всіх наявних несанкціонованих скидів шляхом демонтажу, заварювання, тампонажу шляхом бетонування та іншими способами, а також щодо прибирання несанкціонованих сміттєзвалищ в прибережних захисних смугах.

Місія та функції ДЕІ у Житомирській області:

Державна екологічна інспекція у Житомирській області входить до системи органів виконавчої влади для забезпечення реалізації державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

© 2011-2013 Всі права захишені!

Державна екологічна інспекція у Житомирській областіДЕІ у Житомирській області, Державна екологічна інспекція у Житомирській області, Екологічна Інспекція Житомира. При повному або частковому використанні матеріалів сайту, посилання на http://dei.zt.ua/ обов’язкове. Створення сайту за підтимки Веб студіі Маг-портал!